Vitorlástábor

Egyesületünk 2001 óta szervez vitorlástáborokat gyerekeknek. Általában 6 – 16 éves korú gyermekeket várunk a táborba, de volt már ennél fiatalabb és idősebb tanítványunk is, legutóbb pedig az egyik gyerkőc lelkes anyukája is csatlakozott a táborozókhoz.

Táborunkban nem vitorlás versenyzőnek készítjük fel a gyerekeket, nálunk nem versenyszabályokat és versenytaktikákat ismernek meg, és a vízen sem a bójavételt gyakorolják. Erre ott vannak a nagyhírű klubok és a profi edzők, de kellenek hozzá az erős anyagi háttérrel rendelkező szülők is. Az egyesületünk által szervezett gyermektáborok koncepciója teljesen más, mivel a célunk az, hogy a gyermekek szórakozva fejlődjenek úgy mentálisan, mint fizikálisan, megtanulják a természet erőinek: a szélnek és a víznek a tiszteletét, továbbá megérezzék a csapatszellem erejét, a másokkal együttműködés örömét. Mindemellett a tábor jó alapot teremt a tehetségkutatáshoz, a kis vitorlázók közül azok felfedezéséhez, akikkel a képességeik, a kitartásuk, a  motivációjuk alapján később érdemes lehet komolyan foglalkozni a vitorlázás terén.

A tábor nem bentlakásos, hétfőtől péntekig, reggel 9 órától délután 5 óráig tart a foglalkozás, így a hétvégét együtt töltheti a család.

Annak érdekében, hogy a vitorlázás élménye minél szélesebb kör számára elérhető legyen, az egyesület törekszik a tábor részvételi díját a mai viszonylatban alacsonynak mondható összegben meghatározni.

Az oktatást részben “régi motorosok” végzik, akik már több éve vagy évtizede versenyszerűen vitorláznak a Balatonon, és jó ismerői a tónak, hajónak és vitorláknak. Rajtuk kívül az oktatás aktív részesei az általunk szervezett táborokban felnőtt egykori diákok is. Ők annak idején egymást követő években rendszeres résztvevői voltak a tábornak,  szorgalmukkal és hozzáállásukkal kitűntek a többiek közül, ezért visszahívtuk őket az oktatói gárdába.

A tábor hajóparkját gyermekbarát módon válogattuk össze a szóba jöhető hajótípusok közül: a többféle vitorlás hajó közül egyes típusok 3-4 gyermek egyidejű oktatására alkalmasak, míg másokon a már gyakorlottabb résztvevők akár önállóan is kipróbálhatják a megszerzett tudásukat. Mivel a hajópark a nyári idényben napi  használatban van, így a biztonságos oktatás érdekében állandó karbantartást igényel, amit az egyesület lelkes tagjai végeznek el rendszeresen.