Bemutatkozás

Az egyesület rövid története

A Fonyódi Vitorlás Egyesület 1996-ban jött létre, alapító tagjai a  Balatoni Hajózási Zrt. fonyódi kikötőjében vitorlázó személyek voltak, akik első elnöküknek Dr. Pálinkás Pétert választották. Mivel Fonyódon ebben az időben kezdett felfejlődni a vitorlás élet, egyre több embernek volt igénye egy olyan közösségre, melyben egységesen tudják a vitorlázással kapcsolatos érdekeiket érvényesíteni. Ez lett tehát az egyesület fő célja, kiegészítve természetesen a kapcsolatépítéssel és a közösségi szerepvállalással.

Az első fordulópontot az egyesületünk történetében a 2000-es év jelentette, amikor átadásra került Fonyódon a felújított vitorláskikötő: egy nagyszabású bővítés eredményeképpen az eredetileg 15 férőhelyes kikötő egycsapásra 87 hajó befogadására lett alkalmas, kiépített büfével, mosdóval, víz- és áram vételezési lehetőséggel. Ennek hatására egyesületünk létszáma is megnövekedett, és a következő években tagjaink közül egyre többen kezdtek el versenyezni komolyabb eredményekkel, ami igényt generált arra, hogy a Fonyódi Vitorlás Egyesület is tagja legyen a Magyar Vitorlás Szövetségnek.

A következő mérföldkő 2001 volt,  amikor  Győri Attila – az egyesület akkori elnöke – szervezésével megkezdődtek a nyári vitorlástáborok, emellett az egyesület önálló versenyek rendezésébe is belefogott. A vitorlásoktatás az ezt követő években komoly fejlődésnek indult, és egy ideig még felnőtt képzésünk is működött.

A fejlődés azóta sem állt meg. Mára az egyesületünk megfelelő hajóparkkal rendelkezik a gyermektáborok megtartásához, éves szinten 90 gyereket vezetünk be a vízi élet rejtelmeibe, a vitorlázás világába. Hivatásos versenyrendezőink és versenybíróink vannak, akik olyan rangos versenyekre is meghívást kapnak közreműködőként, mint a Kékszalag, Országos Bajnokságok vagy a Pünkösdi Regatta.

Az egyesület tevékenysége

Tagság érdekképviselete

Tagjainknak számára kedvezményesen adunk lehetőséget a szervezett vitorlás életben való részvételre. A Magyar Vitorlás Szövetséggel való együttműködés alapján versenyzőket tudunk leigazolni, akik így jogosulttá válnak a Szövetség által rendezett versenyeken és eseményeken való részvételre. Azon tagjainknak pedig, akik az egyesületünk tevékenységét érintő területeken  szeretnék továbbképezni magukat: pl. hivatásos hajóvezetői engedély, versenybírói vizsga, verseny rendezői vizsga megszerzése, stb. kedvezményeket és hozzájárulást tudunk biztosítani. Tagjaink száma általában 50 fő körül mozog, akik között találunk többszörös Magyar Bajnokokat, többszörös Kékszalag győzteseket, és világbajnoki dobogós helyezetteket is.

Saját versenyek rendezése

Évente két, már hagyományosnak nevezhető versenyt írunk ki és rendezünk meg. Az egyik a Fonyódi 11 MOD minősítő verseny, ami kifejezetten csak a 11:Metre One Design hajók számára kiírt pályaverseny, míg a másik a már hagyományosan minden év augusztus hónapjában megrendezésre kerülő yardstick osztályok számára kiírt túra-pálya verseny, amely egy állomása az egész szezont átívelő Yardstick Trophy sorozatnak. Ez a verseny 2016-tól megújulva, “Sorompó Kupa” néven a Fonyódi Kormoránokkal közösen kerül megrendezésre.

Versenyek rendezése más klubok felkérésére

Szolgáltatásként vállaljuk, hogy felkérésre, más klubok által szervezett versenyeken rendezőként vagy versenybíróként részt veszünk, illetve motorcsónakkal kísérőhajóként közreműködünk.

Gyerektáborok

2001 óta folyamatosan növekvő érdeklődés mellett rendezzük meg gyermektáborainkat. Mára elmondhatjuk magunkról, hogy évente több mint 90 gyermek vesz részt oktatásunkon, amelyhez  a személyi és tárgyi feltételeket saját erőből biztosítani tudjuk. Vitorlás táborunknak nem a versenyzőnevelés a célja, sokkal inkább a részt vevő gyermekek számára egy elérhető árú értelmes időtöltés biztosítása, ami a vitorlázás oktatáson keresztül tanítja meg a gyermekeknek a vízbiztonságot és a természetközpontú szemléletet.